Jagermeister jak pić ten popularny trunek?

0
(0)

Likier Jagermeister jest jednym z najpopularniejszych alkoholi tego gatunku na świecie. Według rankingów zajmuje drugie miejsce w sprzedaży likierów, zaraz po irlandzkim, śmietankowym Baileys’ie. Doskonale znany nie tylko w Polsce i Europie, ale i daleko poza granicami naszego kontynentu.

Po pierwsze, ważne jest, aby zrozumieć, że Jägermeister jest tradycyjnie spożywany jako digestif, czyli rodzaj likieru, który jest zwykle spożywany po posiłku, aby wspomóc trawienie. Oznacza to, że najlepiej spożywać go w małych dawkach, a nie jako dodatek do koktajlu. Aby w pełni docenić smaki i aromaty Jägermeistera, należy go spożywać w temperaturze pokojowej, a nie schłodzony. Pozwoli to na otwarcie smaków i zapewni przyjemniejsze doznania.

Pijąc Jägermeister najlepiej jest pić małymi łykami i pozwolić likierowi pozostawać w ustach przez kilka sekund przed połknięciem. Pozwoli to w pełni zasmakować złożonych smaków ziół i przypraw użytych w likierze. Dodatkowo Jägermeister można łączyć z różnymi produktami spożywczymi, aby poprawić jego smak. Na przykład dobrze komponuje się z mocnymi serami, czekoladą, a nawet kawą.

Innym sposobem na delektowanie się Jägermeisterem jest dodanie go do gorącego napoju, takiego jak kawa lub gorąca czekolada. Zapewni to ciepłe i pocieszające doznania, a także pomoże otworzyć smaki likieru. Jägermeister może być również używany jako substytut innych likierów w koktajlach, takich jak Jägermeister Old Fashioned, który zastępuje tradycyjną whisky w klasycznym koktajlu z Jägermeister.

Jego wyrazisty smak i moc możliwości serwowania go na stole sprawiają, że sięgamy po niego wyjątkowo chętnie! Na jakie sposoby można podawać ten alkohol? Sprawdźmy!

Jagermeister jak pić i cieszyć się jego smakiem?

Najbardziej podstawowym i chyba najczęściej wykorzystywanym w domach (i barach!) sposobem na serwowanie tego likieru są oczywiście shoty. Kieliszek, alkohol, szybkie wychylenie i gotowe. Co ciekawe, większość osób w ogóle nie próbowała tego alkoholu w innym wydaniu! Tym bardziej dobrze wiedzieć, że możliwości jest więcej, bo dzięki nim możemy odkryć zupełnie nowy, intrygujący i nieznany smak Jagermeistera.

W temacie: jagermeister jak pić i jak podawać możemy wymienić następujące opcje serwowania:

  • Zmrożony do – 18 stopni, zgodnie z zaleceniem producenta, który podkreśla wydobycie pełni smaku likieru właśnie w tak niskiej temperaturze.
  • W postaci drinka Jagerbomb z Red Bullem – to druga po shotach najchętniej wybierana forma jego podawania (najlepiej sprawdza się w zmrożonym kieliszku)
  • W postaci drinka Jagermeister Orange ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym i dekorację ze skórki pomarańczy
  • Ze składnikami balansującymi jego bardzo słodki, korzenny smak. Tu w czołówce są drinki z cytrusami (limonka, pomarańcz, grejpfrut), owocami tropikalnymi (ananas i marakuja), oraz ziołami, które znajdują się również w jego składzie. W tym przypadku mówimy dokładnie o imbirze i cynamonie.
  • Z tzw. starzonymi alkoholami: świetnie łączy się smakowo z brandy, ciemnymi rumami a nawet z whisky! Tu dobrym przykładem może być dodanie słodkiem Jagermeistera do whisky Old Fashioned – idealna kompozycja!
  • Wykorzystanie likieru jedynie jako dodatku do innych drinków i koktajli. Można użyć atomizera do rozpylania przypraw i np. spryskać nim wierzchnią warstwę drinków na bazie mocnych whisky, jak choćby Whisky Sour. Charakterystycznego smaku nie da się zapomnieć!
  • Picie po obfitych posiłkach w formie digestif, dzięki czemu szybko zapomni się o ciężkostrawnym obiedzie
  • W postaci Jagermeister Hunter’s Tea – sok z limonki, cytryna, czarna herbata, lód i odrobina syropu klonowego.

Warto pamiętać, że w poszukiwaniu własnych pomysłów do serwowania tego likieru, nie opłaca się dobierać do niego słodkości. Jagermeister sam w sobie jest bardzo słodki, więc dodawane do niego owoce, syropy i alkohole muszą ten aromat równoważyć, a nie pogłębiać.

Ogólnie rzecz biorąc, Jägermeister to wyjątkowy i aromatyczny likier, którym można delektować się na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy wolisz ją samą, czy jako mieszankę, ważne jest, aby pamiętać, aby pić ją w małych dawkach, w temperaturze pokojowej i w pełni docenić jej złożone smaki. Dzięki tym wskazówkom możesz w pełni cieszyć się doświadczeniem picia Jägermeistera i odkrywać jego wielowarstwowe smaki.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł