Jagermeister jak pić ten popularny trunek?

Likier Jagermeister jest jednym z najpopularniejszych alkoholi tego gatunku na świecie. Według rankingów zajmuje drugie miejsce w sprzedaży likierów, zaraz po irlandzkim, śmietankowym Baileys’ie. Doskonale znany nie tylko w Polsce i Europie, ale i daleko poza granicami naszego kontynentu. Jego wyrazisty smak i moc możliwości serwowania go na stole sprawiają, że sięgamy po niego wyjątkowo chętnie! Na jakie sposoby można podawać ten alkohol? Sprawdźmy!

Pomysły: jagermeister jak pić i cieszyć się jego smakiem?

Najbardziej podstawowym i chyba najczęściej wykorzystywanym w domach (i barach!) sposobem na serwowanie tego likieru są oczywiście shoty. Kieliszek, alkohol, szybkie wychylenie i gotowe. Co ciekawe, większość osób w ogóle nie próbowała tego alkoholu w innym wydaniu! Tym bardziej dobrze wiedzieć, że możliwości jest więcej, bo dzięki nim możemy odkryć zupełnie nowy, intrygujący i nieznany smak Jagermeistera.

W temacie: jagermeister jak pić i jak podawać możemy wymienić następujące opcje serwowania:

  • Zmrożony do – 18 stopni, zgodnie z zaleceniem producenta, który podkreśla wydobycie pełni smaku likieru właśnie w tak niskiej temperaturze.
  • W postaci drinka Jagerbomb z Red Bullem – to druga po shotach najchętniej wybierana forma jego podawania (najlepiej sprawdza się w zmrożonym kieliszku)
  • W postaci drinka Jagermeister Orange ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym i dekorację ze skórki pomarańczy
  • Ze składnikami balansującymi jego bardzo słodki, korzenny smak. Tu w czołówce są drinki z cytrusami (limonka, pomarańcz, grejpfrut), owocami tropikalnymi (ananas i marakuja), oraz ziołami, które znajdują się również w jego składzie. W tym przypadku mówimy dokładnie o imbirze i cynamonie.
  • Z tzw. starzonymi alkoholami: świetnie łączy się smakowo z brandy, ciemnymi rumami a nawet z whisky! Tu dobrym przykładem może być dodanie słodkiem Jagermeistera do whisky Old Fashioned – idealna kompozycja!
  • Wykorzystanie likieru jedynie jako dodatku do innych drinków i koktajli. Można użyć atomizera do rozpylania przypraw i np. spryskać nim wierzchnią warstwę drinków na bazie mocnych whisky, jak choćby Whisky Sour. Charakterystycznego smaku nie da się zapomnieć!
  • Picie po obfitych posiłkach w formie digestif, dzięki czemu szybko zapomni się o ciężkostrawnym obiedzie
  • W postaci Jagermeister Hunter’s Tea – sok z limonki, cytryna, czarna herbata, lód i odrobina syropu klonowego.

Warto pamiętać, że w poszukiwaniu własnych pomysłów do serwowania tego likieru, nie opłaca się dobierać do niego słodkości. Jagermeister sam w sobie jest bardzo słodki, więc dodawane do niego owoce, syropy i alkohole muszą ten aromat równoważyć, a nie pogłębiać.