Jakie mamy rodzaje kasz i czym się one różnią?

0
(0)

W przeciwieństwie do wciąż bardzo chętnie jedzonych w Polsce ziemniaków, po kasze sięgamy rzadziej, a są one zdecydowanie zdrowsze! Jako dodatek do dań głównych wyróżniają się zawartością bardzo wysokiej ilości witamin i składników mineralnych, dzięki czemu wzbogacają posiłek i czynią go nie tylko sytym, ale i wyjątkowo zdrowym. Po jakie rodzaje kasz warto sięgać? Które z nich mają najwięcej dobrych dla naszego organizmu właściwości? Sprawdzamy!

Popularne w Polsce rodzaje kasz

Aktualnie do najbardziej podstawowych rodzajów kasz w naszym kraju zalicza się 7 ich typów, z których każdy może być dodatkowo podzielony na kolejne, bardziej specyficzne dla danego gatunku. Ogółem wszystkie kasze cechują się niskim indeksem glikemicznym, zawierają takie cenne minerały jak potas, cynk i magnez oraz szereg witamin z grupy B. Są główną bazą posiłkową w kuchni wegańskiej, a na ich podstawie można przygotować setki niesamowitych posiłków. Jakie rodzaje kasz są najzdrowsze?

Top 5 zdrowych kasz – lista

  1. Kasza gryczana – top 1 wśród zdrowych gatunków. Co ważne, ten rodzaj kaszy jest bezglutenowy, więc spokojnie mogą z niego korzystać osoby, które nie tolerują w diecie glutenu. Gryczana jest pełna witamin, cennych minerałów i cechuje się dużą zawartością przeciwutleniaczy.
  2. Kasza jaglana – robiona z prosa. Ma najwyższą wśród kasz zawartość żelaza i krzemu, co sprawia, że doskonale poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, ale i wpływa na nasze stawy, kości i paznokcie. Ona również jest bezglutenowa.
  3. Kasza jęczmienna – w trzech wariantach: perłowa, pęczak i wiejska. Jej głównym walorem jest zmniejszanie złego cholesterolu i zabezpieczanie przed skokami poziomu cukru we krwi. Dobrze też wpływa na ludzkie jelita.
  4. Amarantus – mało popularny w Polsce, a bardzo zdrowy typ kaszy. Jego wysoce przyswajalne białko i wysoka zawartość żelaza mają świetne wpływ na organizm. Kaszę amarantus wykorzystuje się do samodzielnego wykonywania słodyczy: batonów, ciasteczek czy granoli.
  5. Komosa ryżowa, znana też jako quinoa – ma niezwykle dobre i efektywne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Zdecydowanie z półki ze zdrową żywnością!

Poza top 5 wyróżniamy także inne, dobrze nam znane typy kasz. Wśród nich: kasza manna (często podawana dzieciom – również cechująca się dużym wpływem zdrowotnym na człowieka), kasza kuskus oraz kasza owsiana.

Poza znanymi w Polsce rodzajami kasz, daleko za naszymi granicami można trafić na jeszcze inne, równie ciekawe i dobrze wpływające na zdrowie gatunki kasz.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł