Kim jest Artur Żmijewski?

Urodzony w 1992 roku Artur Żmijewski jest popularnym aktorem filmowym, teatralnym i telewizyjnym. Polscy widzowie cenią go przede wszystkim za pełną ciepła grę w serialach telewizyjnych, ale nie wszyscy wiedzą, że jest on również aktorem dubbingowym i jego głos często pojawia się w podkładach do różnych produkcji zagranicznych. Okazjonalnie jest także reżyserem, ale to za grę aktorską ceni się go najbardziej. Na polskiej scenie filmowej jest niezmiennie aktywny od 1984 roku.

Artur Żmijewski – życiorys, kariera filmowa i nagrody

Aktor pochodzi z Radzymina, ale uczył się w Legionowie, a później w Warszawie. Studiował na prestiżowej PWST gdzie w klubach studenckich debiutował jako śpiewak i gitarzysta. Lubił poezję śpiewaną, od której wykonywania płynnie przeszedł do ról kabaretowych. Współpracował m.in. z Orkiestrą Teatru ATA i to pod jej skrzydłami w 1986 wystąpił na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu.

Karierę filmową zaczął od debiutu epizodyczną rolą powstańca w produkcji „Dzień czwarty” w 1984. Później pojawiał się w mniejszych i większych rolach w filmach, spektaklach teatralnych i serialach, ale prawdziwą popularność przyniosła mu dopiero rola w „Na dobre i na złe” u boku Małgorzaty Foremniak.

Przegląd filmografii:

  • 2020 Królestwo kobiet, Bez skrupułów, Psy 3. W imię zasad
  • 2019 Odwróceni. Ojcowie i córki oraz Czarny Mercedes
  • 2018 Chyłka, Solid Gold
  • 2017 Atak paniki, W rytmie serca
  • 2016 Pittbull. Niebezpieczne kobiety
  • 2014 Kamienie na szaniec, Piąty stadion
  • 2013 Oszukane
  • Od 2008 Ojciec Mateusz
  • 2007 Katyń, Świadek koronny
  • 2006 Fałszerze, Bezmiar sprawiedliwości, Wszyscy jesteśmy Chrystusami
  • 2004 Nigdy w życiu!, Ławeczka
  • 2002 Sfora
  • 2001 W pustyni i w puszczy
  • 2000 Pierwszy milion, Wyrok na Franciszka Kłosa
  • 1999 Ostania misja
  • 1999 do 2012 Na dobre i na złe
  • 1998 Żona przychodzi nocą, Demony wojny według Goi, Amok
  • 1997 Przystań
  • 1995 Ekstradycja, Gnoje, Daleko od siebie
  • 1992 Psy

Aktor ma na swoim koncie również ponad 16 ról dubbingowych.

Nagrody:

  • Telekamera 2011 (serial Ojciec Mateusz), Złota Telekamera 2004, Telekamera 2003 w kat. Aktor, Telekamera 2002 w kat. Aktor, Telekamera 2001 w kat. Aktorzy
  • Wiktor 2009 dla najpopularniejszego aktora telewizyjnego
  • Złoty Krzyż Zasługi 2005
  • Viva Najpiękniejsi 2003
  • Telemaska 2003, Telemaska 2002/2003, Telemaska 2001/2002
  • Nagroda im. Zbigniewa Cybulskiego 1992
  • Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość w dziedzinie fabularnej 1990
  • Platinium Award dla najlepszego aktora 1989

Prywatnie aktor jest od 1992 roku żonaty, a jego wybranką jest poznana jeszcze w czasach licealnych Paulina Petrykat. Wspólnie mają troje dzieci, córkę i dwóch synów.