Kim jest Janusz Chabior?

Urodzony w 1963 roku Janusz Chabior jest wybitnym polskim aktorem filmowy, teatralnym i telewizyjnym. Szerszej publiczności doskonale kojarzy się ze spektaklem „Made in Poland”, w którym brawurowo wcielił się w rolę Wiktora, otrzymując za nią liczne nagrody. „Made in Poland” z jego kreacją doczekał się prestiżowych, Złotych Lwów na Festiwalu w Gdyni w 2010 roku. Fani mogą obserwować jego zdjęcia i wypowiedzi poprzez oficjalne konto na Instagramie. Aktor zebrał na nim już ponad 144 000 followersów, dzieląc się z publicznością zdjęciami z planu, życia rodzinnego, podróży i zwykłych, codziennych chwil, przed których pokazywaniem, w przeciwieństwie do wielu innych aktorów – nie stroni.

Janusz Chabior życiorys, filmografia i osiągnięcia

Aktor pochodzi z Legnicy, a początki jego kariery wcale nie miały być związane ze sztuką. Najpierw uczęszczał do Technikum Samochodowego, później chciał zostać marynarzem. Pracował w Hucie Miedzi „Legnica”, Galerii Sztuki Współczesnej i jako lokaj w jednym z londyńskich hoteli. Ostatecznie w 1989 roku skończył naukę w Państwowym Pomaturalnym Studium Kształcenia Animatorów Kultury i Bibliotekarzy „SKIBA”, na specjalizacji teatralnej.

Debiut w teatrze to rok 1991 i spektakl „Francuska sałatka”, który pozwolił mu zostać dostrzeżonym przez dyrektora legnickiego teatru, dzięki czemu został zaangażowany do kolejnej roli.

Debiut filmowy: rok 1993 w produkcji „Magneto”, po której coraz częściej otrzymywał kolejne propozycje filmowe. W sumie zagrał do dziś w ponad stu filmach i serialach telewizyjnych, wystąpił w kilkunastu sztukach teatralnych i podkładał głos do czterech produkcji dubbingowych. Co ciekawe, aktor pojawił się również w dziesięciu teledyskach m.in. takich wykonawców jak Brodka, Katarzyna Nosowska, Myslovitz czy Quebonafide.

Wyróżniony m.in:

  • Platynowym Iglakiem w 1995
  • Licznymi nagrodami za rolę Wiktora w „Made in Poland” w latach 2005 (Złota Iglica, nagroda aktorska, nagroda na Festiwalu Współczesnej Dramaturgii)
  • Wyróżnieniem na Festiwalu Prapremier za rolę w „Szawle”

Przegląd filmografii:

  • 2021 Furioza i Bartkowiak
  • 2019 Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa i Polityka
  • 2018 Botoks, Ślepnąc od świateł, Underdog, Kobiety mafii
  • 2016 Wołyń, Pakt, Na granicy
  • 2015 Słaba płeć, Disco Polo
  • 2013 Drogówka, Chce się żyć, Lekarze
  • 2010 Matka Teresa od kotów, Made in Poland, Erratum
  • 2009 Lunatycy, Dekalog 89+, Na wspólnej
  • 2008 Mała Moskwa, Londyńczycy
  • 2006 Dublerzy, Apetyt na miłość
  • 2005 Pitbull, Egzamin z życia, Przebacz
  • 2004 Czwarta władza, Fala zbrodni, Na dobre i na złe
  • 2002 Wiedźmin

 Prywatnie aktor był żonaty z Anitą Poddębniak, z którą rozstał się w 2013. Aktualni jego żoną jest artystka kabaretowa i aktorka, Agata Wątróbska.