Nalewka z pigwy – jak ją zrobić?

5
(2)

O zdrowotnym wpływie samodzielnie robionych nalewek, nie trzeba dziś już chyba nikogo przekonywać – szczególnie w przypadku trunku na bazie pigwy. Jej cenne dla zdrowia właściwości podkreślone spirytusem to m.in. wsparcie w usuwaniu z organizmu toksyn i przyspieszenie pozbywania się ubocznych produktów przemiany materii. Do tego nalewka na bazie pigwy doskonale rozgrzewa, wzmacnia organizm i świetnie sprawdza się na przeziębienia. Jak ją zrobić?

Nalewka z pigwy – proste przepisy są najlepsze!

Kluczem do wykonania dobrej nalewki jest brak nadmiernego kombinowania. Im bardziej skomplikowany przepis na nalewkę, tym większa nasza strata czasu, ponieważ pigwa nie potrzebuje komplikacji. Nalewkę robi się prosto, szybko i na podstawie tradycyjnych receptur, które znane już były naszym babciom. Wykorzystując właśnie te receptury, mamy gwarancję optymalnego smaku.

Przepis: najlepsza nalewka z pigwy!

  • Przygotuj duży słoik i lnianą szmatkę. Na później będzie również konieczna przynajmniej jedna butelka.
  • Składniki: 1 kg owoców pigwy oraz 1 kg cukru, do tego pół litra spirytusu i pół litra wódki
  • Umyj owoce, obierz i pokrój w ćwiartki
  • Wrzuć w/w do słoika i zasyp cukrem. Całość zasłoń lnianą ściereczką
  • Odłóż do ciepłego miejsca na mniej więcej dwa tygodnie
  • Po upływie tego czasu odlej syrop, który wydzielił się owoców i zalej go spirytusem
  • Otrzymany płyn szczelnie zamknij i odstaw na dwa miesiące
  • Resztę owoców zalej wódką, zamknij i również odłóż na dwa miesiące
  • Po upływie dwóch miesięcy przecedź oba roztwory, odsączając z nich klarowny płyn i oba płyny połącz.
  • Gotowe!

Nalewkę z pigwy można pić od razu – będzie niezwykle rozgrzewająca. Warto wiedzieć, że im dłużej potrzymamy ją jednak bez naruszania, tym będzie lepsza, a jej smak stanie się znacznie mocniejszy i bardziej wyrazisty.

Na koniec przypomnijmy jeszcze najważniejsze właściwości lecznicze takiej nalewki. Wśród nich kluczowa jest bardzo duża zawartość witaminy C, potasu oraz cennych dla nas witamin z grupy B. To połączenie świetnie sprawdza się na jesienno-zimowe spadki odporności i formy, a w czasie przeziębień działa cuda dla ich pokonania. Dodatkowo w nalewce znajduje się wapń, żelazo i fosfor. Samo picie nalewki z pigwy będzie miało bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, podobnie jak i na jego lepszą przemianę materii. Jednocześnie przypominamy, że nalewki spożywa się degustacyjnie – jeden, dwa kieliszki dziennie. Powinno się unikać wypijania całości na raz czy niepotrzebnego nadmiaru, bo ten, jak w przypadku każdego innego alkoholu, może nam tylko zaszkodzić.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Bądź pierwszy i oceń artykuł