Nalewka z porzeczki – jak ją zrobić i jakie ma właściwości?

0
(0)

Samodzielnie wykonana nalewka, zarówno ta na bazie czarnej, jak i czerwonej porzeczki ma moc właściwości odżywczych i zdrowotnych, a przy tym świetnie smakuje! Jej walory doceniały już nasze prababcie i od czasu ich domowych wyrobów tego trunku niewiele się zmieniło. Nalewka z porzeczki nadal święci triumfy wśród propozycji, które koją nerwy osób spracowanych i przemęczonych!

Jakie zalety ma nalewka z porzeczki?

Przygotowana ze świeżych porzeczek nalewka, wyróżnia się szeregiem cennych dla naszego zdrowia właściwości. Zarówno ta wykonana z porzeczki czarnej, czerwonej jak i z bardzo modnego w ostatnim czasie mieszania obu gatunków.

  • Działanie wzmacniające, szczególnie polecane osobom przepracowanych i wyczerpanym zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Koi nerwy!
  • Doskonale reguluje i systematyzuje procesy trawienne
  • Wspomaga leczenie przeziębień, dzięki działaniu wykrztuśnemu, dlatego chętnie się po nią sięga np. podczas zapalenia gardła
  • Zawiera cenne kwasy i cukry organiczne
  • Jest bogata w witaminy A, C, E oraz żelazo, potas, kwas bursztynowy i jabłkowy
  • Zawiera pektyny, selen i świetnie dla organizmu przeciwutleniacze – to też sprawia, że wspomaga hamowanie rozwoju komórek nowotworowych
  • Ma dużą zawartość cennego kwasu askorbinowego
  • Wpływa na lepsze przeczyszczanie organizmu
  • Pobudza apetyt i zwiększa przyswajalność jedzenia
  • Zapobiega nudnościom

Wszystkie te zalety wynikają wprost z właściwości czerwonej i czarnej porzeczki, które są jednym z najzdrowszych, choć w ostatnich latach w Polsce, mocno niedocenianych owoców!

Przepis na dobrą nalewkę:

  • Przygotuj po 3 kg owoców czarnej i czerwonej porzeczki (może być jeden rodzaj, może być miks)
  • Potrzebne będzie: 3 kg cukru, 2-3 laski wanilii, 1,5 litra wódki i 3 litry spirytusu, łyżeczka goździków i do 5 małych lasek cynamonu
  • Umyj owoce, wrzuć do słoja, lekko zmiażdż je i zalej wódką. Potem wlej spirytus.
  • Dodaj goździki, cynamon i wanilię
  • Zamknij naczynie i odstaw na 30 dni w ciepłe ale zacienione miejsce
  • Po miesiącu odcedź owoce, zasyp cukrem i zostaw na tydzień. Odlany płyn zachowaj!
  • Po tygodniu znów odcedź i połącz z płynem sprzed tygodnia
  • Rozlej do butelek i gotowe!
  • Po około 3 tygodniach, ale lepiej ciut dłużej możesz już cieszyć się smakiem trunku! Nalewkę można trzymać nawet kilka miesięcy i w tym czasie jej smak będzie się wydobywał jeszcze intensywnie, więc dobrze poczekać.

Czy warto? Oczywiście! Za niewielką cenę potrzebnych produktów i odrobinę pracy, otrzymamy nie tylko pyszną, ale i bardzo dobrze wpływająca na nasz organizm nalewkę.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł