Samodzielnie wykonana nalewka, zarówno ta na bazie czarnej, jak i czerwonej porzeczki ma moc właściwości odżywczych i zdrowotnych, a przy tym świetnie smakuje! Jej walory doceniały już nasze prababcie i od czasu ich domowych wyrobów tego trunku niewiele się zmieniło. Nalewka z porzeczki nadal święci triumfy wśród propozycji, które koją nerwy osób spracowanych i przemęczonych!
Jakie zalety ma nalewka z porzeczki?
Przygotowana ze świeżych porzeczek nalewka, wyróżnia się szeregiem cennych dla naszego zdrowia właściwości. Zarówno ta wykonana z porzeczki czarnej, czerwonej jak i z bardzo modnego w ostatnim czasie mieszania obu gatunków.
- Działanie wzmacniające, szczególnie polecane osobom przepracowanych i wyczerpanym zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Koi nerwy!
- Doskonale reguluje i systematyzuje procesy trawienne
- Wspomaga leczenie przeziębień, dzięki działaniu wykrztuśnemu, dlatego chętnie się po nią sięga np. podczas zapalenia gardła
- Zawiera cenne kwasy i cukry organiczne
- Jest bogata w witaminy A, C, E oraz żelazo, potas, kwas bursztynowy i jabłkowy
- Zawiera pektyny, selen i świetnie dla organizmu przeciwutleniacze – to też sprawia, że wspomaga hamowanie rozwoju komórek nowotworowych
- Ma dużą zawartość cennego kwasu askorbinowego
- Wpływa na lepsze przeczyszczanie organizmu
- Pobudza apetyt i zwiększa przyswajalność jedzenia
- Zapobiega nudnościom
Wszystkie te zalety wynikają wprost z właściwości czerwonej i czarnej porzeczki, które są jednym z najzdrowszych, choć w ostatnich latach w Polsce, mocno niedocenianych owoców!
Przepis na dobrą nalewkę:
- Przygotuj po 3 kg owoców czarnej i czerwonej porzeczki (może być jeden rodzaj, może być miks)
- Potrzebne będzie: 3 kg cukru, 2-3 laski wanilii, 1,5 litra wódki i 3 litry spirytusu, łyżeczka goździków i do 5 małych lasek cynamonu
- Umyj owoce, wrzuć do słoja, lekko zmiażdż je i zalej wódką. Potem wlej spirytus.
- Dodaj goździki, cynamon i wanilię
- Zamknij naczynie i odstaw na 30 dni w ciepłe ale zacienione miejsce
- Po miesiącu odcedź owoce, zasyp cukrem i zostaw na tydzień. Odlany płyn zachowaj!
- Po tygodniu znów odcedź i połącz z płynem sprzed tygodnia
- Rozlej do butelek i gotowe!
- Po około 3 tygodniach, ale lepiej ciut dłużej możesz już cieszyć się smakiem trunku! Nalewkę można trzymać nawet kilka miesięcy i w tym czasie jej smak będzie się wydobywał jeszcze intensywnie, więc dobrze poczekać.
Czy warto? Oczywiście! Za niewielką cenę potrzebnych produktów i odrobinę pracy, otrzymamy nie tylko pyszną, ale i bardzo dobrze wpływająca na nasz organizm nalewkę.