Obalamy mity na temat napojów gronowych

0
(0)

Nektar bogów, jeden z najstarszych trunków świata, który zyskał nawet swoją naukę – enologię oraz profesję – sommeliera. Napoje gronowe, znane również jako wina, od wieków cieszą się popularnością na całym świecie. Jako że winiarstwo jest prawdziwą sztuką, sommelierzy i koneserzy cenią sobie różnorodność szczepów winorośli oraz bogactwo aromatów tych szlachetnych trunków. Wraz z rosnącą popularnością, narosło również wiele mitów dotyczących win. Czy rzeczywiście smakują lepiej im są starsze? Czy można mieszać różne kolory? Czy korek to rzeczywiście synonim jakości? Oto wyjaśnienie najczęstszych wątpliwości.

Mity o starzeniu się wina

Popularne hiszpańskie przysłowie mówi, że „przyjaciele i wino powinni być starzy”, lecz to stwierdzenie nie zawsze jest prawdziwe. W rzeczywistości tylko niektóre wina, zwłaszcza te z wyższą kwasowością i zawartością tanin, jak Bordeaux czy Cabernet Sauvignon, mogą zyskiwać na starzeniu. Ich aromat z czasem się wzbogaca i ewoluuje. Jednakże, większość win produkowanych na świecie jest przeznaczona do szybkiej konsumpcji. Szacuje się, że około 95% wszystkich wytwarzanych win jest gotowych do picia niemal od razu po zakupie, a zaleca się spożyć je w ciągu maksymalnie trzech lat od daty produkcji. Takie wina często pochodzą z nowych regionów winiarskich i są dostępne na przykład w ofercie Winnicy Lidla.

Wino z wysokim potencjałem starzenia może rozwijać się nawet przez 20, 30 lat – w zależności od pochodzenia, szczepu i technologii produkcji. Dojrzewające w dębowych beczkach Bordeaux czy Barolo cechują się cięższą strukturą i bogatym bukietem przez co znacznie lepiej znoszą długoletnie przechowywanie w butelkach. Natomiast owocowe i lekkie pozycje – które dominują na rynku winiarskim – powstają z minimalnym udziałem tlenu, co pozwala na zachowanie ich aromatów w formie typowej dla szczepu, czyli przypominającej owoce i kwiaty – mówi Michał Jancik, główny sommelier sieci Lidl Polska.

Przeczytaj też:  Wakacje na polskich drogach – podsumowanie w liczbach

Korek kontra zakrętka: Mit o niższej wartości wina z zamknięciem na zakrętkę

Istnieje powszechne przekonanie, że napoje gronowe zabezpieczone zakrętką są mniej wartościowe niż te z tradycyjnym korkiem. Jednakże, warto podkreślić, że zakrętki oferują znakomitą szczelność i są coraz częściej wybierane przez renomowane winnice na całym świecie. Biorąc pod uwagę, że duża część win powinna być spożyta w ciągu trzech lat od wyprodukowania, zakrętka zapewnia doskonałą ochronę przed utlenianiem, co jest kluczowe dla zachowania świeżości trunku. Co więcej, korek naturalny niesie ryzyko tzw. choroby korkowej, czyli zanieczyszczenia wina TCA (2,4,6-trichloroanizolem), które powstaje w wyniku reakcji chemicznych i biochemicznych z udziałem mikroorganizmów zawartych w korku. Ta wada może wpłynąć na kilka procent światowej produkcji korków i znacząco obniżyć jakość wina, maskując jego naturalne aromaty. W związku z tym, coraz więcej producentów decyduje się na zakrętki jako bardziej niezawodne rozwiązanie.

Mity na temat wklęsłego dna butelki

Wklęsłe dno butelki, znane jako punt, jest często błędnie postrzegane jako wskaźnik wysokiej jakości wina. W rzeczywistości, kształt dna nie ma żadnego wpływu na jakość ani smak trunku. Punty są stosowane głównie z praktycznych względów – ułatwiają one gromadzenie się osadu w winach rocznikowych oraz zwiększają odporność butelki na ciśnienie. W kontekście funkcjonalnym, wklęsłe dno może również pomóc w łatwiejszym nalewaniu wina, ale na pewno nie wpływa na jego smak czy jakość.

Mieszanie kolorów i smaków wina

Przyjęło się sądzić, że mieszanie białego wina z czerwonym to błąd. Jednak ta zasada jest mocno przestarzała i nie odzwierciedla współczesnego podejścia do degustacji i eksploracji win. Mieszanie różnych gatunków i smaków może prowadzić do odkrycia nowych, interesujących kombinacji, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowanych koneserów. Nowoczesna enologia coraz częściej odchodzi od rygorystycznych reguł na rzecz eksperymentowania i poszukiwania nowych, niekonwencjonalnych połączeń smakowych.

Przeczytaj też:  Konfiskata samochodu nietrzeźwym kierowcom

Przed posiłkiem w formie aperitifu warto postawić na opcję musującą, która pobudzi nasz apetyt. Kolejno możemy sączyć białe czy różowe, a następnie cięższe czerwone propozycje wytrawne. Słodkie opcje, takie jak Tokaj, warto jednak zostawić sobie na deser. Nie rozpieszczajmy naszych kubków smakowych słodkimi nutami przed wypiciem wina czerwonego lub białego wina wytrawnego, tak, aby jak najlepiej poznać walory smakowe degustowanych trunków – radzi Michał Jancik.

Wino i kulinaria

Tradycyjne zasady parowania wina z jedzeniem, mówiące, że białe wino pasuje do ryb i jasnego mięsa, a czerwone do czerwonego mięsa, są dziś coraz częściej kwestionowane przez nowoczesną kuchnię, która zachęca do eksperymentalnych połączeń. Lekkie czerwone wina, takie jak Pinot Noir, doskonale harmonizują z tłustymi rybami, np. łososiem czy tuńczykiem. Z kolei pełniejsze białe wina, jak Chardonnay, mogą świetnie komplementować dania z wieprzowiny.

Temperatura podawania czerwonego wina

Również popularna zasada serwowania czerwonego wina w temperaturze pokojowej wymaga reinterpretacji. Optymalne temperatury dla różnych rodzajów czerwonych win wahają się między 14 a 18°C, co pozwala lepiej uwypuklić ich aromaty. Wyjątkiem może być Beaujolais Nouveau, które najlepiej smakuje schłodzone do 10-12°C.

Siarczyny w winie

Siarczyny w winie, które od 2005 roku muszą być deklarowane na etykietach w UE jako potencjalny alergen, są naturalnie obecne w wielu produktach, takich jak herbata, jajka czy orzeszki ziemne. W winie pełnią ważną rolę w zapobieganiu rozwojowi mikroorganizmów i hamowaniu procesów utleniania. Chociaż dostępne są wina produkowane bez dodatku siarczynów, przeważnie pochodzą one z winnic ekologicznych i stanowią niewielki procent globalnej produkcji.

Winnica Lidla – rezerwacje online

Winnica Lidla umożliwia rezerwację win przez internet z odbiorem w dowolnie wybranym sklepie sieci Lidl na terenie Polski. Proces jest prosty: użytkownik dodaje produkty do koszyka, składa rezerwację, a po dostarczeniu towaru do sklepu otrzymuje SMS z możliwością odbioru. Klient ma 7 dni na zakup zarezerwowanych produktów. Pełna weryfikacja wieku kupującego odbywa się przed zakupem w sklepie. Więcej informacji na temat usługi dostępnych jest w sekcji „Najczęściej zadawane pytania” na stronie internetowej Winnicy Lidla.

Przeczytaj też:  5 label whisky – wszystko, co warto o niej wiedzieć!

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł