Ranking wódek – prawdopodobnie najlepsze wódki świata!

Według stale aktualizowanych zestawień związanych ze smakami wódek, możemy wyróżnić dziś przynajmniej dziesięć uważanych za absolutnie najlepsze. Ich smak, podobnie jak i inne walory określa grono ekspertów, przedstawicieli przemysłu alkoholowego na świecie, ale i degustatorów znających się na zapachach, ocenie przejrzystości trunków, smakach i rodzajach produkcji. Oczywiście, testy tworzące ranking wódek nie mogłyby się również obejść bez udziału w nich samych konsumentów – również tych o niewprawionych kubkach smakowych, którzy oceniają po prostu ich jakość i to, czy dany alkohol im smakuje, czy „krzywi tak, że nie da się tego pić z przyjemnością”.

10 najlepszych trunków – ranking wódek

Oceny ekspertów, degustatorów i konsumentów jednoznacznie wskazują, że do krajów produkujących najsmaczniejsze wódki na świecie należą Francja (tak, tak!), Polska, Stany Zjednoczone i Rosja. Tu warto podkreślić, że preferencje smakowe osób zamieszkujących różne regiony, mocno się od siebie różnią, więc to, co smakuje Amerykanom, niekoniecznie musi być uznane za równie dobre np. w Azji czy w krajach Europy Wschodniej.

Niemniej, tak prezentuje się zestawienie dziesięciu najlepiej ocenianych wódek świata:

  • Numer 1 to francuska Grey Goose, produkowana z ziaren wyselekcjonowanych w prowincjach znanych z dobrej brandy oraz z wód słynnego źródła Gente.
  • Drugie miejsce to rosyjski Crystall, którego smak docenione głównie przez wzgląd na ciekawe dodatki smakowe.
  • Trzecie miejsce podium należy do (uwaga, uwaga!) polskiej wódki Królewskiej.
  • Czwarte to rosyjska Youri Dolgoruki, oparta na tradycyjnej i ściśle tajnej recepturze
  • Numer pięć należy do Finlandii, a jakże, produkowanej właśnie przez Finów. Zrównoważona i delikatna podbiła przede wszystkim podniebienia Amerykanów.
  • Numer sześć, znów Rosja i wódka o wdzięcznej nazwie Klejnot Rosji – wykonana z alkoholi krakersy pszenicy i wysoko oceniana głównie przez fakt wykorzystania do jej produkcji mało znanej technologii, a której jako dodatek wykorzystuje się m.in. fruktozę, laktozę i złoto.
  • Siódme miejsce zajmuje holenderska Vincent (Van Gogh), robione w dwóch procesach destylacji, które pozwoliły bardzo skutecznie zmiękczyć jej smak i nadać mu niepowtarzalnej delikatności.
  • Pozycja osiem – amerykański Rain (Deszcz). Ważne: jest to jedna z niewielu wódek, które praktycznie nie mają smaku, więc nie podrażniają wrażliwych kubków językowych i świetnie się wchłaniają.
  • Miejsce dziewiąte, holenderski Ketel Jedna – klasyk!
  • Pierwszą dziesiątkę najlepszych wódek zamyka angielska „Three Olives”

Oczywiście, nie ma obowiązku spróbowania każdej z nich, ale zdecydowanie tę dziesiątkę powinien poznać każdy degustator tego trunku tak, by móc sobie o nich wyrobić zdanie osobiście.