Rodzaje win krok po kroku

0
(0)

Rożne rodzaje win podaje się dzisiaj do różnych potraw i okazji, a to, że butelka butelce jest nierówna, wie praktycznie każdy z nas. Jak więc wybierać wina, jeśli robimy to po raz pierwszy i nie chcemy popełnić żadnej gafy? Kluczem jest poznanie pięciu podstawowych rodzajów win oraz krótkiej charakterystyki ich serwowania. Dzięki temu nasze zakupy będą i prostsze i zdecydowanie lepiej trafione!

Jakie wyróżniamy rodzaje win i czym się one różnią?

Na początek trzeba zdać sobie sprawę z tego, że istnieje 5 głównych gatunków win. Do nich z kolei przypisywane są przeróżne szczepy związane z konkretnymi regionami produkcji, dodatkami, nutami zapachowymi itd. Jednak już samo rozpoznawanie rodzajów sprawi, że nawet przy niskiej świadomości znaczenia szczepów winnych, uda nam się je idealnie dobrać do konkretnej potrawy.

Rodzaje win i ich charakterystyka:

  • Wina białe – wytwarza się z jasnym winogron i stąd właśnie wzięła się ich nazwa. Może je podzielić na wytrawne, słodkie i półwytrawne i każdy z tych typów ma nieco inny smak. Jeśli nie wiemy, jakie wybrać, uniwersalnym wyborem będą białe wina słodkie (nie za cierpkie nie za kwaśne!). Podaje się je do dań rybnych, drobiowych oraz wszelkich potraw z owocami morza.
  • Wina czerwone – powstają z winogron czerwonych i mogą przybierać barwy od intensywnej czerwieni, przez rubin, purpurę aż po kolor cegły. Świetne do podawania wraz z daniami ciężkostrawnymi – np. mięsami. Wybitnie wspomagają trawienie i mają mocny, wyrazisty smak.
  • Wina różowe – proces ich powstawania wiąże się z dodaniem skórki czerwonych winogron do wina białego. Sposobem tym powstają dziesiątki trunków o wielu, różowych zabarwieniach, od zupełnie delikatnego, muśniętego różem, po intensywnie różowe, które „rażą” w oczy. Najlepiej sprawdzają się podawane na chłodno, po uprzednim przechowywaniu w lodówce. Mają działanie mocno orzeźwiające.
  • Wina deserowe – wytwarzane wskutek fermentacji dojrzałych, a nawet przejrzałych winogron. Wyjątkowo słodkie, często również gęste, dlatego tak dobrze pasują do deserów i słodkości.
  • Wina musujące – najczęściej kojarzone z szampanami, bo i wywodzące się z francuskiej Szampanii. Do nich zalicza się szereg win o musujących charakterze, wśród których najsłynniejszych i również najlepiej znanym na świecie jest sam szampan. Podaje się np. do zup, ale i w charakterze aperitifu.

Nie musisz być znawcą każdego gatunku wina, jaki znajduje się na sklepowych półkach – wystarczy wiedza o tym do czego podawać 5 głównych rodzajów, by bez problemu kupić dobrą butelkę do danej okazji.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł