Cuba libre to jeden z tych alkoholowych koktajli, które wyróżniają się nie tylko doskonałym smakiem, wytwornym i zarazem swobodnym charakterem, ale i bardzo ciekawą historią. Z hiszpańskiego „Cuba Librae” znaczy tyle co „Wolna Kuba” – nie bez powodu! Trunek ten wymyślono, łącząc w sobie składniki tradycyjne dla sprzymierzonych w czasie wojny amerykańsko-hiszpańskiej stron. W 1900 roku koktajl ten po raz pierwszy przyrządzono w Hawanie, stolicy Kuby.
Cuba libre – przepis i garść informacji
Napój, który w sprytny sposób pozwala ukryć alkoholi w coli został nazwany mianem Cuba Libre na cześć tego walczącego wówczas o niepodległość kraju. Wg legendy, która ma w sobie duże ziarno prawdy, jednym z żołnierzy był wtedy syn kubańskiego producenta rumy, Emilito Bacardi. Połączenie trunku wytwarzanego przez jego ojca – rumu Bacardi wraz z colą, dało niezwykle dobry, smakowy efekt, którym zachwycamy się do dziś.
Ciekawostka: w czasach późniejszej prohibicji specyficzny kolor coli pozwalał na zamaskowanie znajdującego się w niej alkoholu, co sprawiło, że Cuba Libre stał się jednym z najpopularniejszych w tamtych czasach napitków alkoholowych.
Popularność trunku podkręcił też nagrany w 1944 roku utwór „Rum and Coca-Cola”, grupy The Andrews Sisters, w treści którego wymieniano podstawowe składniki tego koktajlu. To m.in. zasługa właśnie tego kawałka sprawiła, że Cuba Libre do dziś jest jednym z najchętniej pitych i przyrządzanych koktajli na świecie.
Przepis:
Na jedną szklankę typu Old fashioned
- 50 ml rumu (może być dowolny, ale w wersji klasycznej – Bacardi)
- 120 ml napoju Coca-Cola
- 10 ml soku z limonki
- Lód w kostkach (minimum dwie, swobodnie można dodać więcej. Klasycy wypełniają lodem ponad połowę szklanki)
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, a następnie polać nimi lód znajdujący się w szklance. Limonkę można również wcisnąć osobno, na koniec (typ przygotowania podobny jak drinka Mohito).
Wg w/w przepisu przygotowuje się dziś drinki z oficjalnej listy Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów IBA). Serwuje się je najlepiej w upalne dni, co pozwala w pełni cieszyć się orzeźwiającym smakiem limonki w połączeniu z rumem i słodką Coca-Colą. Z rzadka do tego typu koktajlu wykorzystuje się rum ciemny, tradycyjną wersję stanowią tu wszystkie rumy białe. Tak przyrządzony koktajl podaje się w wielu letnich barach i restauracjach, a dzięki prostocie jego wykonania, można bez najmniejszych problemów raczyć się nim również we własnym domu. Bajecznie łatwy do zrobienia, efektowny i po prostu smaczny.