Stan zdrowia i dobra kondycja organizmu zależą od wielu czynników. Znaczenie mogą mieć uwarunkowania genetyczne, na które żaden człowiek nie ma wpływu. Zdecydowana większość schorzeń stanowi jednak konsekwencję niezdrowego stylu życia, a przyczyny genetyczne jedynie sprzyjają rozwojowi chorób. U ich podłoża leżą zaniedbania polegające na braku aktywności fizycznej oraz nieodpowiednim sposobie odżywiania.
Najczęstsze choroby dietozależne
Choroby dietozależne to takie schorzenia, których rozwój ma oczywisty związek ze sposobem odżywiania. Jest to bardzo duża grupa dolegliwości, wśród których lekarze i dietetycy wyróżniają ponad 80 różnych jednostek chorobowych. W krajach wysoko rozwiniętych (również w Polsce) dotykają one ponad 1/3 populacji i stanowią główną przyczynę zgonów.
Wśród chorób dietozależnych prym wiedzie cukrzyca typu drugiego. Nieprawidłowy sposób żywienia sprzyja nadciśnieniu tętniczemu oraz schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Brak racjonalnej diety decyduje też o rozwoju wielu typów nowotworów, przede wszystkim (choć nie tylko) w obrębie przewodu pokarmowego. Niewłaściwa dieta może być również przyczyną schorzeń z pozoru mniej groźnych, lecz mogących znacznie obniżać jakość życia (na przykład osteoporozy) czy sprzyjać rozwojowi innych chorób. Doskonały przykład stanowi próchnica, która – nieleczona – grozi powikłaniami w postaci stanów zapalnych stawów, chorób nerek, a nawet sepsy.
Otyłość jako samodzielna jednostka chorobowa i przyczyna innych schorzeń dietozależnych
Rozwój schorzeń dietozależnych często wiąże się z występowaniem otyłości, która bywa klasyfikowana jako samodzielna jednostka chorobowa. Nadwaga i otyłość to prawdziwa plaga we wszystkich krajach wysoko rozwiniętych. Rzadko bywają następstwem zaburzeń prawidłowego metabolizmu organizmu, natomiast najczęściej stanowią konsekwencję sposobu odżywiania się. Aby utrzymać prawidłową masę ciała, należy zadbać o podaż składników odżywczych dostosowaną do autentycznych potrzeb organizmu.

Trzeba koniecznie uwzględnić tryb życia, a w szczególności rodzaj wykonywanej pracy, pamiętając, że osoby pracujące fizycznie mają wyższe zapotrzebowanie energetyczne niż te spędzające większość czasu za biurkiem. Podejmując walkę o zrzucenie zbędnych kilogramów, należy zmodyfikować (na ile to możliwe) swój tryb życia i dostarczyć organizmowi codzienną porcję ruchu.
Choroby dietozależne – profilaktyka
Aby uniknąć chorób dietozależnych, trzeba popracować nad nawykami żywieniowymi. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie zbilansowanie diety, tak aby w posiłkach zostały zachowane właściwe proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów. Ważna jest też obecność witamin oraz składników mineralnych.
Wdrażając profilaktykę schorzeń dietozależnych, warto ograniczyć do minimum spożycie słodyczy, słonych przekąsek czy tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, szczególnie czerwonego mięsa. Te ostatnie (odpowiedzialne za niebezpieczny wzrost stężenia we krwi tak zwanego złego cholesterolu) należy zastąpić wartościowszymi tłuszczami. Ich źródło mogą stanowić ryby i owoce morza, oliwa z oliwek oraz nasiona słonecznika czy pestki dyni. Dobrym nawykiem jest także częste spożywanie niewielkich posiłków. Natomiast, gdy dojdzie już do rozwoju jednego ze schorzeń dietozależnych, warto skorzystać z żywienia klinicznego. Z jego ofertą można się zapoznać na stronie https://zywieniemaznaczenie.pl.