Whisky Baczewski hit czy kit?

Opinie degustatorów mocno promowanej whisky Baczewski są tak skrajne, że aby przekonać się do tego, czy posmakuje ona naszym podniebieniom, trzeba jej po prostu spróbować osobiście. Dla jednych: aromatyczna, wytrwana, mocna, zdecydowanie warta uwagi. Dla innych: podlatująca tanim bimbrem, zupełnie nie idąca jakością za swą ceną i nadająca się tylko do zmieszania z colą, bo w wersji klasycznej, z lodem – strach pić. Jak to jest z tą whisky?

Rzut oka na whisky Baczewski

Przede wszystkim, zanim damy się ponieść zbyt hurraoptymistycznym lub zbyt negatywnym opiniom na temat jakiegokolwiek alkoholu, dobrze jest wyrobić sobie o nim własne zdanie. Nie od dziś wiadomo, że mamy różne kubki smakowe, różną wrażliwość podniebień i bądź co bądź, różne doświadczenie z trunkami typu whisky. Dla kogoś, kto nigdy jej nie pił i nie zdążył się rozsmakować w charakterystycznej cierpkości – nawet najlepsze i najbardziej nagradzana whisky, będzie ohydztwem, którego nie da się pić. Wszystko zmienia się wraz z przyzwyczajeniem kubków smakowych do nowego typu smaku.

Whisky Baczewski:

  • Zapach. Zdecydowane połączeniu karmelu i wanilii. Wprawne nozdrza wyczują w niej śmietankę i młodą grain whisky oraz wyraźnie zielone nuty zapachowe: jałowiec, trawę i zioła. Do tego szczypta propolisu i aromat miodu plus ciekawe zestawienie drobnych płatków zbożowych i czarnej, mocnej herbaty.
  • Smak. Wytrawny, ale raczej lekko niż zdecydowanie. Pieprzny i jednocześnie słodkawy, z domieszką kwaskowatości marynowanego imbiru i herbaty.
  • Finisz. Rozgrzewający, ostry, na długo pozostający na podniebieniu.
  • Skład: 90% jęczmienia i innych zbóż
  • Leżakowanie: każda składowa tej whisky leżakowana jest przez trzy lata w małych, nowych beczkach wykonanych z amerykańskiego dębu.
  • Pochodzenie: Austria
  • Alkohol: 43%

Sama marka Baczewski powstała w 1782 roku i od lat ceniona jest za niezwykle smaczne wódki i likiery. Już w 1810 została uhonorowana tytułem „Cesarsko-Królewski Dostawca Dworu”, co do dziś jest dla tej firmy powodem do dumy i wspominką na etykietach. To również oni jako piersi zaczęli rozlewać whisky do odróżniających się od innych butelek, ale i karafek, które dodawały temu trunkowi eleganckiej formy. Sama whisky powstała wg informacji firmy na bazie oryginalnej, przedwojennej receptury, którą spisano na papierze i zakodowano, co miało zapobiec odkryciu proporcji jej poszczególnych składników. Na fali popularności wódek i likierów, kiedy tylko firma wypuściła swoją pierwszą whisky, sześć tysięcy butelek rozeszło się niemal natychmiast.

Ciekawostka: W 1925 firma zdobyła wszystkie możliwe nagrody i wyróżnienia podczas międzynarodowej wystawy Trunków Spirytusowych w Londynie.