Whisky – z czym najlepiej pić?

0
(0)

Whisky to jeden z najpopularniejszych mocnych trunków. Dzięki swojemu głębokiemu aromatowi i dębowemu smakowi stanowi bazę wielu drinków, które uwielbia wiele kobiet i mężczyzn na całym świecie. Poznaj rekomendowane przez nas połączenia. 

Skoro nie whisky z colą, to co?

Sposobów picia whisky jest tak wiele, że każdy może czerpać z tego przyjemność. Tradycjonaliści uznają jedynie picie czystego alkoholu z niewielką ilością lodu. Dopuszczalne jest delikatne rozcieńczenie go z niewielką ilością wody. Picie whisky z colą dawno już przestało być modne, dlatego stworzenie nowych przepisów było wręcz konieczne dla podtrzymania tradycji.

Często najprostsze połączenia są najlepsze. Zanim jednak przedstawimy Ci kilka propozycji na koktajle z whisky, doradzimy z czym możesz je połączyć, aby uzyskać całkiem nowy smak. Whisky można połączyć z:

  • sokiem jabłkowym,
  • świeżo wyciskaną pomarańczą,
  • tonikiem,
  • sokiem z cytryny,
  • wodą gazowaną.

Są to łatwe połączenia, które bez problemu przygotujesz we własnej kuchni.

Drinki z whisky

Przyjęło się, że whisky to alkohol dedykowany mężczyzną, jednak w odpowiednim towarzystwie może on stanowić bazę drinków, które zasmakują niejednej kobiecie. Irish Coffee, czyli popularna kawa po irlandzku to napój składający się z mocnej, świeżo zaparzonej kawy, irlandzkiej whisky, bitej śmietany i brązowego cukru, który podbije karmelowy posmak alkoholu. Ten rozgrzewający napój jest idealny w mroźne, zimowe popołudnia.

Whisky Sour to kolejny drink godny uwagi, który łączy w sobie świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki, cukier i whisky. Połączenie głębokiego, nieco słodkiego smaku whisky idealnie jest zrównoważone przez kwaskowatość cytrusów. To idealne rozwiązanie na gorące dni, kiedy potrzebujesz orzeźwienia.

Dla fanów niecodziennych połączeń smakowych, idealnym rozwiązaniem będzie Old Fashioned. Ten staromodny koktajl powstaje ze zmieszania cukru z Angostura Bitters i whisky. Dopełnieniem jest plasterek pomarańczy i wisienka koktajlowa. Jego smak łączy w sobie waniliowe nuty ze słodyczą cukru, goryczą BIttersa i dębowymi nutami pochodzącymi z whisky. 

Jak pić czystą whisky?

Czysta whisky najczęściej serwowana jest na lodzie. Dzięki temu zyskała nazwę „whisky on the rocks”. Warunkiem podania tego napoju jest duża ilość lodu. Nie tylko schładza on drinka, ale również delikatnie go rozcieńcza, co wyzwala bogaty aromat whisky. Nie bez znaczenia jest również kształt kostek lodu. Najlepiej sprawdzają się te okrągłe, o większym rozmiarze. Wolniej się topią, dzięki czemu dłużej można się cieszyć smakiem drinka. Do whisky on the rocks najlepiej nadają się droższe i bardziej wyrafinowane rodzaje whisky. Mogą to być np. whisky szkocka lub whisky irlandzka, jednak w tych krajach ten sposób podania nie jest tak popularny, jakby się mogło wydawać. Tamtejsi mieszkańcy o wiele bardziej cenią sobie czystą whisky bez żadnych dodatków.

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł