Zdrowa, zielona kawa i jej właściwości

Green Coffee to nic innego, jak specjalnie niepalone ziarna uzyskiwane z kakaowca. To właśnie efekt ich niepalenia sprawia, że ziarna tej kawy mają przyjemny dla oka, zielony kolor i zupełnie inne właściwości niż kawa czarna. Do ich głównych korzyści zalicza się działanie odchudzające, wywoływane wprost przez dużą zawartość tzw. kwasu chlorogenowego. Jakie jeszcze zalety ma zielona kawa?

Jakie zalety ma zielona kawa?

Główną i zdecydowanie największą korzyścią, z powodu której tak chętnie sięgamy po zielone ziarna kawy jest wspomniany wcześniej wpływ na aktywne redukowanie masy ciała. Wielbiciele kawy i jednocześnie osoby, które dbają o swoja sylwetkę i nie chcą obciążać jej nadmiernymi kaloriami, wybierają ją właśnie ze względu na odchudzanie.

Inne zalety zielonej kawy:

  • Zapobiega powstawaniu chorób wywoływanych przez wolne rodniki. Ma właściwości antyoksydacyjne
  • Opóźnia starzenie się skóry i z tego względu jest np. często stosowana jako dodatek do odmładzających skórę peelingów (można je dostać w większości dobrych drogerii)
  • Wzmacnia włosy i poprawia ich wygląd
  • Ma świetne wartości odżywcze. Sto gram tej kawy daje organizmowi ledwie 14 kcal, a przy tym 3.3 węglowodanów
  • Działa pobudzająco na organizm, dodaje energii i w przeciwieństwie do kawy czarnej jest bardzo łagodna dla żołądka
  • Zawiera dużo ważnych dla człowieka witamin m.in. B2, B1, B12
  • Zawiera kwas foliowy, salicylowy (działanie przeciwzapalne i antygorączkowe) i pantotenowy
  • Ma w składzie mnóstwo cennych składników mineralnych. Tu warto wymienić chociażby potas, wapń, magnez, żelazo, sód, cynk, miedź i fosfor.
  • Zawiera polifenole, które są naturalnymi przeciwutleniaczami – wśród nich najbardziej znanym są np. flawonoidy.
  • Skutecznie zmniejsza apetyt
  • Poprawia pracę wątroby i nerek, zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych
  • Minimalizuje zmęczenie fizyczne i psychiczne, dobrze wpływający na cały organizm

Uwaga: Lekarze wymieniają kilka grup osób, które nie powinny pić zielonej kawy. Przeciwwskazania obejmują tu osoby z chorobami serca i cierpiące na nadciśnienie tętnicze, kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież poniże szesnastego roku życia oraz osoby chorujące na cukrzycę. Pozostali mogą bez problemów pić ten rodzaj kawy i cieszyć się jej szczególnymi właściwościami.

Ciekawostką jest również możliwość dostania w sklepach trzech postaci zielonej kawy: w całych ziarnach (do mielenia i parzenia tradycyjnymi metodami), w postaci już zmielonej (do ekspresów), oraz w formie monopreparatów i suplementów, których zielona kawa stanowi dziś coraz ważniejszą część.