Szkocki glendronach 12 to jeden z tych rodzajów whisky, który w przedziale cenowym 200-230 zł oferuje naprawdę świetny smak i przyjemny dla języka finisz z domieszką toffi i nutką owoców. Czym jeszcze wyróżnia się ten trunek i czego o nim nie wiesz? Sprawdzamy, podpowiadamy!
Single malt GlenDronach 12
Ta whisky pochodzi ze znanego w Szkocji regionu Highlands, a powstaje dokładniej w destylarni GlenDronach. Jej czas leżakowania wynosi dwanaście lat (12 yo), a moc sięga aż 43% co w tym zestawieniu stanowi świetny współczynnik pozwalający na optymalne dojrzewanie w beczkach zbóż, owoców, aromatów czekolady i wanilii. Wszystkie składniki leżakują tu i nabierają siły w beczkach po Sherry Oloroso oraz po winie Pedro Ximenez, co nadaje glendronachowi ostatecznego, wyjątkowego smaku.
Ważne: poza dwunastoletnią whisky, w sklepach można trafić również na roczniki leżakujące 15 i 18 lat, ale należą one do rzadkości. Na pierwszy raz z tym gatunkiem zdecydowanie poleca się sięgnąć po oryginał, czyli właśnie niezawodną dwunastkę, która pozwoli przygotować podniebienie na jej kolejne wariacje i odmiany, o ile oryginał trafi w nasze gusta.
Whisky ta butelkowana jest bez filtracji na zimno i bez dodawania do niej jakichkolwiek substancji barwiących, dlatego można powiedzieć, że jest to absolutny klasyk i oryginał w takim kolorze, jaki powinna mieć prawdziwa, niepolepszana whisky.
- Aromat. Znawcy i wprawione nozdrza dostrzegą tu silne, wyraziste tony sherry (po leżakowaniu w beczkach!), nutę świątecznego keksa, zapachy śliwek, skórki cytrynowej, jabłka, karmelu, miodu ale i bardzo subtelną, rzadko wyczuwaną przez laików nutę orzechową.
- Smak. Oczywiście wyczuwalna sherry, gorzka czekolada, śliwki – zdecydowanie suszone, wanilia, borówki, migdały oraz delikatnie cieszące podniebienie rodzynku. Do tego całość wieńczy smak dębowej goryczki i odrobina przypraw korzennych.
- Finisz. Wyjątkowo długi, przyjemny i niezapomnianych. Kuszący orzechowymi nutami, czekoladą gorzką, przyjemnie rozchodzącym się smakiem suszonych owoców i finalną, wspomnianą już wcześniej, dębową goryczką.
Wielokrotnie nagradzana m.in.
- Brąz w Malt Maniac Awards 2013
- Srebro Wybitne (Silver Outstanding) w konkursie International Wine & Spirit Competition 2013
- Złoto 2017 i 2019 również w International Wine & Spirit Competition
Specjaliści podkreślają, że to właśnie Glendronach jest najpopularniejszym gatunkiem whisky, po który w pierwszej kolejności sięgają początkujący miłośnicy single maltów. Nie bez znaczenia jest tu renoma trunku i liczne nagrody.