Jak pić tequile? Sprawdź najlepsze metody!

0
(0)

Tequila jest jednym z ulubionych trunków setek tysięcy ludzi na świecie. Jej różne rodzaje, mocny i wyrazisty smak oraz sama klasyka tego alkoholu sprawiają, że sięga się po niego wyjątkowo chętnie. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych trunków wysokoprocentowych, są też sprawdzone sposoby na to by pić tequilę tak, aby móc z niej wydobyć maksymalną pełnię smaku! Jak to zrobić? Sprawdźmy!

Patenty na to, jak pić tequile

Tequilę, czyli 35-cio, a nawet 55 procentową wódkę meksykańską, produkowaną w miasteczku Tequila możemy pić na różne sposoby. Najpowszechniejszym jest limonka i sól – tę opcję zna każdy wielbiciel tego trunku.

Mixto – tak oficjalnie nazywa się picie tequili z limonką i solą. Czubek palca wskazującego pociera się limonką, posypuje szczyptą soli, zlizuje i od razu po tym wypija kieliszek. Metoda da doskonale wydobywa smak alkoholu z gatunku Tequila Blanco. Na koniec trzeba jeszcze pamiętać, żeby przegryźć limonkę, która połączy się z przełkniętym alkoholem i idealnie rozniesie się po ciele, wydobywając pełnię tego charakterystycznego smaku. Co ważne: z limonką i solą pijemy także tequilę gatunku joven, ale tę z kolei zawsze podaje się w postaci drinka, bo jest bardzo intensywna. Shoty, czyli kieliszki są w tym przypadku za mocne, chociaż niektórzy się na nie kuszą.

Warto wiedzieć, że mixto nie jest rodowitą, meksykańską metodą picia tequili. To tradycja, która narodziła się w innych krajach i jest stworzona dla ludzi o wrażliwych podniebieniach i smakach (krótko mówiąc: dla wszystkich poza Meksykanami, którzy bardzo szybko przyzwyczajają się do tradycyjnej formy picia tequili i jej mocno bimbrowego charakteru).

Jak pić tequile 100% agave? To nieco inny rodzaj alkoholu dlatego można ją pić bez dodatków, prosto z długich, wąskich kieliszków określanych jako caballito. Dodatkową opcją do agave jest drink Margarita: tequila plus likier triple sec plus sok z cytryny. Będzie smakowało!

Tequila anejo – wyrafinowana wersja alkoholu tego typu nie powinna być spożywana ani w postaci koktajli ani prosto z kieliszka. Z racji na jej specyfikę, traktujemy ją tak, jak whisky: szklanka, lód, alkohol i powolne, długie delektowanie się smakiem. Tej tequili należy dać czas, żeby dobrze rozsiadła się na kubkach smakowych języka i żeby można było poczuć jej niezwykłą specyfikę.

Extra anejo – pijemy w wysokich kieliszkach, nieco podobnych do tych od szampana. Tu, przed wychyleniem pierwszego łyka warto powąchać zapach trunku, bo niesamowicie działa on na nasze nozdrza. Sączymy powoli, bez pośpiechu!

Jak przydatny był ten artykuł ?

Kliknij na gwiazdki i oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Bądź pierwszy i oceń artykuł