Kim jest Jacek Braciak?

Urodzony w 1968 roku Jacek Braciak jest cenionym i świetnie rozpoznawalnym przez publiczność aktorem, zarówno telewizyjnym, jak i teatralnym. To również niezwykle sympatyczna osobowość, która obserwują tysiące fanów w całej Polsce: często gości na okładkach pism gwiazdorskich i plotkarskich, jego szczere nagrania o życiu i aktorstwie można znaleźć na Youtubie, a dodatkową sympatię widowni zyskał opowiadając o swoim transpłciowym dziecku.

Jacek Braciak – filmografia i nagrody sceniczne

Braciak pochodzi z Drezdenka, wychowywał się w małej wiosce Rzekcin, a zanim zaczął studiować na Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej, ukończył Technikum Mechanizacji Rolnictwa w Strzelcach Krajeńskich. Na polskiej scenie artystycznej jest aktywny od 1988 roku i to również on był laureatem pierwszej nagrody aktorskiej na 61. Kaliskich Spotkaniach Teatralnych w 2021 roku. Jego rola w dramacie „Wstyd” odbiła się szerokim echem i mimo, że na scenach teatralnych jest widoczny od lat, po raz kolejny potwierdziła jego aktorski kunszt.

Przegląd filmografii Braciaka:

  • „Córka trenera” z 2018 – doskonała rola ojca tenisistki! Oraz niezapomniany „Kler”
  • „Wołyń” z 2016 oraz „Druga szansa”
  • „Pod mocnym aniołem” z 2013
  • „Drogówka” z 2012 oraz „Prawo Agaty”, „Ja to mam szczęście” czy „Nigdy się nie dowiesz”
  • „Pokaż kotku, co masz w środku” z 2011, oraz „Rodzinka.pl”
  • „Nigdy nie mów nigdy” z 2009 oraz „Londyńczycy 2”, „Drzazgi” czy „Trzy minuty. 21.37”
  • „Czas honoru” z 2008 oraz „Rozmowy nocą” i „BrzydUla”
  • „Katyń” z 2007 oraz „Prawo miasta”, „Niania”, „Twarzą w twarz”, „Halo Hans!”
  • „Fałszerze – powrót Sfory” z 2006 oraz „Z odzysku”, „Palimpsest”, „Hela w opałach” i „Oficerowie”
  • „Magda M” z 2005 i „Pitbull”, „Kryminalni”, „Mistrz”

W sumie od początku kariery do dziś, aktor zagrał w ponad 70 produkcjach fabularnych i serialowych. Dodatkowo podkładał również głos w ponad 50-ciu produkcjach dubbingowych (np. „Iron Man – Obrońca dobra”, „Asterix i wikingowie”, „Shrek 2”, „Mali agenci”, „Pinokio” czy „Mała księga dżungli”).

Wyróżniony prestiżowymi nagrodami:

  • W 1991 nagrodą Jury za rolę Łatki we „Fredreszarkach”
  • W 2002 nagrodę za drugoplanową rolę męską na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych („Edi”)
  • W 2003 nagrodą Orła za Najlepszą drugoplanową rolę męską 2002 („Edi”)
  • W 2012 nagrodą Orła za rolę w „Róży”, ponownie najlepsza drugoplanowa rola męska, tym razem za rok 2011
  • W 2019 nagrodą Orła za Najlepszą główną rolę męską w roku 2018, w przejmującym filmie „Kler”

Prywatnie aktor jest ojcem dwóch córek” Zofii i Marii oraz syna Konrada.