Na jaką strawę mógł liczyć Geralt z Rivii, stołując sie w przydrożnych gospodach? Jakie dania królowały w domach mieszkańców Velen, Oxenfurtu i Novigradu? O jakich specjałach śpiewał mistrz Jaskier? Fantastyczne uniwersum Wiedźmina pozostawia czytelnikom wiele pola do wyobraźni – także tej kulinarnej. Anita Sarna i Karolina Krupecka podjęły próbę jej urzeczywistnienia, a efekty ich pracy możemy podziwiać w publikacji “Wiedźmin. Oficjalna książka kucharska”.
„Wiedźmin” – książki, które zmieniły popkulturę
Saga o Wiedźminie to jedno z najważniejszych dzieł polskiej literatury fantasy i całej krajowej popkultury. Powieści Andrzeja Sapkowskiego – w pełni zasłużenie! – noszą obecnie miano kultowych, a zarówno one, jak i wyprodukowane na ich podstawie gry wideo polskiego studia CD Projekt oraz serial Netflixa z Henrym Cavillem w roli głównej mają setki tysięcy fanów na całym świecie.
Na sukces sagi wpłynęło wiele czynników; do najważniejszych z nich należy niewątpliwie niezwykle sugestywnie odmalowane, szeroko rozbudowane uniwersum. Czytając powieści Sapkowskiego czytelnik ma wrażenie, że osobiście doświadcza wrażeń opisanych na kartach książek. Szczegółowość w kreowaniu świata przedstawionego pomaga z kolei precyzyjnie zwizualizować sobie świat, w którym żyją Geralt, Ciri czy Jaskier.
„Witcher Kitchen” – kuchnia wiedźmińska w XXI wieku
Sugestywność ta dotyczy także zmysłu smaku. Chyba każdy fan sagi o Wiedźminie choć raz zastanawiał się, jaki aromat mogłyby mieć dania opisane w książkach lub pokazane w grach. Anita Sarna i Karolina Krupecka poszły o krok dalej, odtwarzając potrawy samodzielnie. Projekt autorek rozpoczął się w Internecie, a dokładniej – na łamach bloga “Witcher Kitchen”, gdzie dziewczyny dzielą się z czytelnikami przepisami i zdjęciami własnoręcznie wykonanych potraw.
Dzięki możliwościom Sieci i komunikacji w języku angielskim – współczesnej lingua latina – blog zdobył międzynarodową popularność, a wspólna praca autorek zaowocowała kontraktem z wydawnictwem Znak Horyzont. „Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska” w wersji papierowej ukaże się w księgarniach już 21 listopada.
„Wiedźmin” – książka kucharska nie tylko dla fanów
Przedmowę do oficjalnej książki kucharskiej Wiedźmina napisał sam Andrzej Sapkowski, który zdradził w niej kilka sekretów swojej autorskiej – nomen omen – kuchni; okazuje się, że każda potrawa z wiedźmińskiego uniwersum ma swoją inspirację w autentycznych doświadczeniach samego twórcy.
Przepięknie wydana, bogato ilustrowana księga zawiera pokaźny zbiór przepisów na dania, które każdy fan serii rozpozna bez problemu. Mahakamska zalewajka, ryby z mroźnego Skellige, aromatyczny deser z owoców Białego Sadu, a może smocza potrawka? Wypróbuj je wszystkie i przekonaj się, czy prawdziwy smak wiedźmińskich specjałów odpowiada Twoim wyobrażeniom!